Ruim 3000 jaar geschiedenis Málaga
Málaga kent een geschiedenis van ruim 3000 jaar. Verschillende bevolkingsgroepen hebben in Málaga gewoond en hun sporen achtergelaten. Je kunt dit goed terug zien in de verschillende bouwstijlen. Het heeft een aantal mooie gebouwen en bezienswaardigheden opgeleverd.
Feniciërs
Rond 800 voor Christus werd Málaga gesticht door de Feniciërs. De baai van Málaga werd gebruikt als handelspost onder de naam Malaka. Deze naam zou in de taal van de Feniciërs gezouten vis betekenen. Om de vis goed te houden in die tijd, werd het bestrooid met zout en als plakken opgeslagen.
Nog voor 600 voor Christus hebben de Feniciërs vanwege overstromingen Málaga verlaten.
Grieken en Carthagen
In de zesde eeuw voor Christus kwamen de Grieken naar Málaga en hielden de stad 70 jaar bezet.
Vervolgens wisten de Carthagen de stad te veroveren. Zij hielden stand tot het jaar 202.
Romeinen
Na de slag met de Carthagen namen de Romeinen vanaf 202 de macht over. Vanaf dat moment werd de naam Malaka veranderd in het Romeinse Lex Flavia Malacitana.
Het Romeins theater in Málaga is het meest bekende bouwwerk dat is overgebleven uit de Romeinse tijd. Weliswaar niet het grootste theater van de Romeinen, maar wel één van de oudste in Spanje.
In deze tijd werd Málaga een belangrijk verkeers- en handelsknooppunt. Vooral de perfecte ligging aan zee werd optimaal benut.
Moren
Na de val van het Romeinse rijk kwamen de Visigoten kort aan de macht. Deze monarchie werd aan het begin van de achste eeuw verdreven door de Moren.
Vanaf het jaar 743 kwam Málaga in handen van de Moren. Málaga veranderde in een vesting met hoge muren en was bereikbaar via één van de vijf toegangspoorten.
In de dertiende eeuw liet Sultan Abderraham III de poort van Atarazanas (scheepswerf) bouwen. Dezelfde poort is nog altijd te zien en geeft toegang tot de markt in Málaga (Mercado de Atarazanas).
Katholieke Koningen
Op 19 augustus 1487 werd onder bewind van Los Reyes Católicos (de katholieke koningen) Málaga heroverd. Kloostergemeenschappen hadden invloed op de ontwikkeling van de stad. Buitenwijken werden beter aangesloten op het centrum en het huidige Plaza de la Constitucion werd aangelegd. Er werden kerken in het centrum gebouwd en de kloosters La Victoria en La Trinidad werden opgericht.
In de 16e en 17e eeuw kwam er een einde aan de periode van rijkdom in Málaga. De economische tegenslagen hadden te maken met epidemieën en slechte oogsten. De bouw van de kathedraal (vanaf 1528) duurde vanwege geldgebrek ruim 200 jaar. Het is goed terug te zien in de verschillende bouwstijlen.
De haven van Málaga is in de 17e eeuw verder ontwikkeld. De uitbreiding in de 18e eeuw gaf een nieuwe economische impuls.
Málaga in de 19e eeuw
Een stedenbouwkundig plan in de 19e eeuw gaf een duidelijke scheiding tussen industrie- en woongebieden. Bekende straten van Málaga als calle Marques de Larios en Alameda Principal werden in deze tijd aangelegd.
Een politieke crisis werd veroorzaakt door de tirannie van koning Ferdinand VII. Hij was ondermeer betrokken bij de illegale executie op een strand nabij Málaga. Vrijheidsstrijder generaal Torrijos en een aantal medestanders waren hier het slachtoffer van. Ter herinnering staat er een obelisk ter nagedachtenis op Plaza de la Merced.
De 20e eeuw tot heden
In de jaren zestig kwam het toerisme in Zuid Spanje in opkomst. Met Málaga airport als toegangspoort voor een vakantie aan de Costa del Sol. De stad Málaga werd echter lang overgeslagen. Het stempel van vieze industriële havenstad bleef lang aan de stad kleven.
Málaga nu, een bruisende stad
In de afgelopen jaren heeft Málaga zich ontwikkeld tot een bruisende stad. De goede infrastructuur en een schoon en autovrij historisch centrum hebben hier aan bijgedragen. Industrieel gezien heeft Málaga een naam opgebouwd waar het gaat om moderne technologie en ontwikkeling. Veel bekende internationale bedrijven zijn er nu gevestigd.
Er is een prima wegennet dat goed aansluit op het achterland van Andalusië. Het vliegveld op 15 kilometer van de stad is gegroeid en heeft nu 2 start-/landingsbanen.
De haven is gemoderniseerd. Veel cruiseschepen hebben Málaga inmiddels opgenomen op hun routes. Met een winkelpromenade op de oude pier Muelle Uno, is er een modern stukje Málaga ontstaan.
Desondanks is er veel geschiedenis en cultuur in de Málaga behouden gebleven. De vriendelijke Malagueños, en daarmee de echte authentieke, zijn gebleven!
Een heerlijke stad voor een vakantie of stedentrip!
Leestip! Waar ligt Málaga (met kaart)