Gegrilde vis in Málaga
Langs de stranden van Málaga kun je er niet om heen. Een paar stappen op de boulevard en de rook komt je al tegemoet. Het is afkomstig van het vuur op de met zand gevulde bootjes bij de ‘chiringuitos’ (openlucht restaurantjes op het strand). Dit is het werkterrein van de ‘espetero’. Hij is de man die de espetos de sardinas klaarmaakt voor consumptie.
Bereiding espetos de sardinas
De bereiding lijkt heel simpel. De verse sardines worden alleen met water afgespoeld. Als toevoeging gaat er alleen grof zeezout over de vis. Vervolgens worden de sardines langs de graat aan een bamboe spies geregen. De spies wordt op korte afstand van het vuur in het zand gestoken.
Ondanks een paar kleine handelingen is het een specialiteit om de ‘espetos de sardines’ goed te bereiden. Zo is het niet toevallig dat alle sardines ondersteboven aan de spies zitten. Dit komt omdat de espetero de rugvin van de sardines als markeringspunt gebruikt. Vanaf hier kan hij exact langs de graat steken. Op deze manier vallen de sardines tijdens het grillen niet uit elkaar en blijft de smaak gewaarborgd. Een ervaren espetero weet de juiste afstand tot het vuur goed te bepalen.
Vader van de espeteros
Gegrilde sardines waren voorheen een goedkoop en voedzaam alternatief voor normale burgers en zeelieden. Rijk aan proteïnen en vitaminen. Miguel Martinez Soler zou de eerste zijn geweest die bij het strand van El Palo de vis aan een stokje ging grillen. De espeto de sardinas was geboren. In 1882 opende Miguel ‘La Gran Parada’, een picknickplaats met bar op het strand. Al snel groeide het uit tot een bekende plaats met een unieke sfeer. Stierenvechters, mensen uit de danswereld, en andere bekendheden voelden zich hierdoor aangetrokken.
Sardines voor de koning
In 1885 mocht Miguel zelfs aan koning Alfonso XII de espeto de sardinas serveren! De koning was in de buurt om de schade van een aardbeving in de regio Axarquia te bekijken. Na het serveren van het bekende gerecht zat de koning met mes en vork in de aanslag om te gaan eten. Op dat moment zei Miguel: “Nee, nee majesteit dit eten we niet met bestek, maar met de handen”.
Miguel vergaarde hiermee veel bekendheid en populariteit in Málaga. Er kwam veel navolging op zijn specialiteit, waardoor Miguel al snel ‘vader van de espeteros’ werd genoemd.
De espetos de sardines worden tegenwoordig overal langs de Costa del Sol geserveerd. In Málaga zijn ze over het algemeen goedkoper dan in de bekende badplaatsen. Vooral in Pedregalejo en El Palo staan er volop espeteros op het strand sardientjes te grillen. Voor de liefhebbers van vis een ware lekkernij.
En vergeet niet…eet een espeto de sardinas net als de koning met je handen.