Koffie in Málaga
Het klinkt misschien wat vreemd om in het zonnige Málaga een ‘wolk’ of een ‘schaduw’ te bestellen (‘nube’ of ‘sombra’). Maar samen met zeven andere termen is dit dé manier van koffie bestellen in Málaga. Gebruik de juiste term en de ober serveert je koffie netjes op de gewenste sterkte.
Praktisch systeem
In 1954 bedacht de toenmalige eigenaar van Café Central (José Prado Crespo) zijn eigen systeem voor het serveren van een goede koffie.
Verschillende smaken
Destijds gaven veel klanten met hun vingers de gewenste hoeveelheid koffie aan. Hoe meer vingers, hoe meer koffie in het glas. Vervolgens moest er, afhankelijk van de sterkte van de koffie, nog een drupje melk bij. Meestal variërend van een paar drupjes melk tot een grote hoeveelheid melk. Ieder had zo zijn eigen smaak.
Weggooien
Het kwam regelmatig voor dat José de koffie kon weggooien omdat de verhouding niet naar wens was van de klant. Zonde van de tijd en vooral van de toen dure koffie. Hij bedacht daarom een praktisch systeem waarbij zijn klanten konden kiezen uit 9 verschillende varianten.
Later ging koffiemerk Santa Cristina de varianten gebruiken in reclame uitingen. Mede door deze publiciteit kun je tegenwoordig in vrijwel iedere bar en op ieder terras in Málaga een koffie bestellen volgens het systeem van José Prado Crespo.
Varianten koffie
De hoeveelheid koffie is in percentages onderverdeeld. Bij minder dan 100% koffie in het glas wordt het restant aangevuld met melk (uitgezonderd de solo-corto).
De verschillende varianten met de bijbehorende verhouding koffie/melk:
1. Solo: 100% koffie
2. Largo: 90% koffie en de rest melk
3. Semi-largo: 80% koffie en de rest melk
4. Solo-Corto: 60% alleen koffie (espresso)
5. Mitad: 50% koffie en de rest melk
6. Entrecorto: 40% koffie en de rest melk
7. Corto: 30% koffie en de rest melk
8. Sombra: 20% koffie en de rest melk
9. Nube: 10% koffie en de rest melk
9 varianten + 1
De eigenaar van Café Central liet een bord maken met daarop alle varianten. Het idee was om twee gelijke rijen van vijf glaasjes koffie te maken. Helaas kwam hij niet verder dan negen varianten.
Als grap werd een leeg glas toegevoegd met de tekst: “no me lo ponga”. Kortom: “doe geen moeite, voor mij geen koffie”.
Samen met een vriend uit Málaga hebben we alle varianten besteld en gefotografeerd. Een aantal van deze foto’s zijn ook te zien op de website van café Central.
Fotografie © Beleef Malaga – Gerard van de Werken
Bron: Café Central
2 Reacties
Er is ooit een boekje geschreven over hoe je koffie besteld in Spanje. Dat verschilt per regio en zelfs per dorp. Er zijn honderd(en) verschillende benamingen, inclusief de carajillos.
Wie kent dit boekje?
Hallo Feike,
Bedankt voor je reactie. Helaas weten wij niet over welk boekje dit gaat, maar misschien zijn er nog andere lezers die je verder kunnen helpen?
Groetjes Gerard en Jacqueline